Zdrowe, kruche ciasteczka żytnie

Przepis od dawna jest w moim kajecie, nawet nie wiem jak się tam znalazł. Może krasnoludki... Wszystkim opowiadam, że moje dzieci są ciasteczkowymi potworami, ale mi też nic nie brakuje, dlatego robię te ciasteczka bardzo często. :-) Specjał dla zabieganych mam, ich wykonanie zajmuje tylko 15 minut. Ciasteczka są chrupiące. Za sprawą mąki żytniej mają lekko orzechowy posmak. Pysznie smakują dzieciom i są fit dla mamy - do kawy. :) Można jeść z ulubionym dżemem. PYCHA.

 

ZDROWE, KRUCHE CIASTECZKA ŻYTNIE

(podwójna porcja)

Będą potrzebne:

  • 2 szklanki mąki żytniej (dowolnego rodzaju)
  • 2 jajka
  • pół szklanki cukru brązkowego
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 200g zimnego masła (masło posiekać)

Wykonanie

Ciasto szybko wyrobić, formować niewielkie kulki, wielkości małego orzecha włoskiego. Układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Zgniatać widelcem, w ten sposób uzyskamy kształt ciasteczek. Piec w temperaturze 190 stopni przez około 15-16 minut.

O Blogu

Mój minimalistyczny blog o tym, że w życiu potrzebna jest równowaga! O tym, co mnie najbardziej inspiruje, co napędza. O spójności, intuicji i zgodzie na bycie sobą. O pasji niosącej radość. Lekko o sekretach motywacji. O relacjach. Trochę o modzie. Co nieco o jedzeniu. Nic o polityce. Swojski rozdział o podróżach. Wszystko w odniesieniu do Slow Life. Trochę też o tym, co mnie nie obchodzi i do szczęścia mi nie jest potrzebne. Zapraszam. Ewa