Dla jednych kluski leniwe, dla innych kopytka z serem. Nasza nazwa to KOPYTKI. Jak zwał, tak zwał ważne, że są błyskawiczne w wykonaniu i pyszne. :)
Z praktyki - ziemniaków ugotowanych i dobrze utłuczonych 2 godziny wcześniej - nie trzeba przepuszczać przez maszynkę. Ziemniaki ugotowane poprzedniego dnia trzeba przecisnąć przez praskę do ziemniaków lub zemleć w maszynce do mielenia mięsa.
Zazwyczaj kupuję kostkę sera półtłustego, który ma lekką konsystencję, bez grudek i już go nie mielę.
Najsmaczniejsze są kluski przygotowane tylko z jednym jajkiem.
SKŁADNIKI NA KOPYTKA Z SEREM
(dla 5 osób)
- około 800 gram ugotowanych ziemniaków
- kostka sera białego (250 gram)
- 15 łyżek mąki pszennej
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej
- 1 jajo
- szczypta soli
Sposób wykonania - KOPYTKA Z SEREM
Stolnicę lub blat kuchenny podsypujemy mąką, wykładamy rozgniecione i ostudzone ziemniaki i ser.
Dodajemy mąkę (ziemniaczaną i pszenną), sól i jajko, zagniatamy ciasto. Ciasto powinno być delikatne i dosyć miękkie.
Odrywamy po kawałku ciasta i formujemy wałeczek, spłaszczamy go lekko nożem i odcinamy niewielkie skośne kluseczki. Jeżeli ciasto jest lepiące podsypujemy je mąką ziemniaczaną.
W dużym garnku zagotowujemy wodę z łyżką oleju i szczyptą soli.
Kopytka - partiami wrzucamy do gotującej się wody, delikatnie mieszamy.
Po wypłynięciu na wierzch wyciągamy łyżką cedzakową. Mniam.:)
U nas obowiązkowo muszą być polane sosem mięsnym lub pieczarkowym. Na drugi dzień jemy odsmażone na maśle.