Raffaello z kaszy jaglanej

Od jakiegoś czasu przyglądam się bacznie produktom, którymi kuszą nas sklepy i wstrętne reklamy. Nie powiem, żebym studiowała składy z lupą, a dziadkom zakazywała kupowania słodyczy wnukom, jednak poczyniłam milowy krok w kierunku zdrowego jedzenia. Sklepowe słodycze staram się zastąpić czymś "swoim". W moim mniemaniu na pewno zdrowszym. I czerpię z tego ogromną satysfakcję.

Jeżeli, tak jak ja - uwielbiacie Raffaello - zabierajcie się za ten przepis. Smak Raffaello z kaszy jaglanej jest w bardzo dużym stopniu zbliżony do oryginału z Ferrero. Jestem łasuchem, możecie mi zaufać. :)


RAFFAELLO Z KASZY JAGLANEJ

Potrzebne składniki:

  • szklanka kaszy jaglanej
  • 5 łyżek miodu
  • 2 szklanki mleka
  • opakowanie wiórek kokosowych (200 gram)
  • 2 łyżki masła


Wykonanie - RAFFAELLO Z KASZY JAGLANEJ

Kaszę płuczemy, następnie zalewamy mlekiem i gotujemy na wolnym ogniu. Pamiętajmy o częstym mieszaniu. W międzyczasie na suchej, rozgrzanej patelni podprażamy około 3/4 opakowania wiórek kokosowych. 

Kiedy kasza wchłonie całe mleko, dodajemy podprażone wiórki, masło i miód. Mieszamy.
Formujemy kulki, obtaczamy w pozostałych wiórkach. 
Chłodzimy w lodówce. 

W zaledwie pół godziny powstaje pyszny, zdrowy, cieszący oko i podniebienie, kokosowy deser. :)

raffaellosrodka2

O mnie

omnie glowne

Nazywam się Ewa Pastuszak.
Z wykształcenia i pasji jestem socjolożką.

Przede wszystkim jestem Mamą
(Filip 10 i Mikołaj 6).
I Żoną (Tomek 40+).

Pasjonuje mnie proste życie bez pośpiechu i filozofia Slow Life.

(...)

O Blogu

Blog o tym, że w życiu potrzebna jest równowaga! O tym, co najbardziej inspiruje, co napędza, o rodzinie, o dzieciakach i całym galimatiasie związanym z ich posiadaniem (ogólnie rzecz ujmując). Trochę o modzie. Dużo o jedzeniu. Niewiele o polityce. Rozdział o podróżach (tych prawdziwych i palcem po mapie). O szczęściu. Wszystko w odniesieniu do Slow Life. Trochę też o tym, co mnie NIE obchodzi i do szczęścia mi nie jest potrzebne (never ever!). I o tym, jaki wpływ na świadome życie mają doświadczenia związane z pracą w korporacji. Zapraszam.