Zdrowe i pyszne pieczone klopsiki z dodatkiem mięsa wołowego

Idealne, chrupiące i ZDROWE PULPECIKI z piekarnika, to prosty przepis na szybki i smaczny obiad, który moje dzieciaki zajadają z zachwytem.

SKŁADNIKI NA PULPECIKI

  • około 25 dkg mięsa z indyka (zmielonego)
  • około 25 dkg mięsa wołowego (zmielonego)
  • jajko
  • 2 ząbki czosnku (przeciśnięte lub bardzo drobno pokrojone)
  • po pół łyżeczki każdej przyprawy (pietruszka, bazylia, czerowna papryka)
  • sól, pieprz według uznania
  • parmezan (do starcia)
  • bułka tarta lub płatki owsiane (około 1/4 szklanki)

Połączyć mięsa oraz pozostałe składniki w misce i dokładnie wyrobić na gładką masę. Uformować w dłoniach niewielkie kulki i delikatnie obtoczyć w bułce tartej. Klopsiki przełożyć do blachy do wypieku muffinek. Gotowe :)

Piec w temperaturze 200-220 stopni Celsjusza przez około 20 minut. Po upieczeniu podawać z ulubionym sosem, makaronem lub ryżem.

MOJE RADY

Klopsiki można posypać parmezanem (tym razem posypałam ziołami, które mi się niestety troszkę przypiekły). Bułkę tartą polecam zastąpić drobnymi płatkami owsianymi.

O Blogu

Blog o tym, że w życiu potrzebna jest równowaga! O tym, co najbardziej inspiruje, co napędza, o rodzinie, o dzieciakach i całym galimatiasie związanym z ich posiadaniem (ogólnie rzecz ujmując). Trochę o modzie. Dużo o jedzeniu. Niewiele o polityce. Rozdział o podróżach (tych prawdziwych i palcem po mapie). O szczęściu. Wszystko w odniesieniu do Slow Life. Trochę też o tym, co mnie NIE obchodzi i do szczęścia mi nie jest potrzebne (never ever!). I o tym, jaki wpływ na świadome życie mają doświadczenia związane z pracą w korporacji. Zapraszam.